Tekijänoikeuksiin liittyviä kysymyksiä

Tekijänoikeuksien vuoksi neuvomme sinua suhtautumaan erittäin varovaisesti netissä ilmaiseksi ladattaviin elokuviin, sarjoihin tai musiikkiin, ellet ole aivan varma, ettei näiden lataamiseen liity tekijänoikeuksien rikkomista. Voit vahingossa syyllistyä tekijänoikeuksien rikkomuksiin, vaikkei tämä olisi edes perimmäinen tarkoituksesi. Esimerkiksi piraatti-DVD-levyjen ostamisen epäeettisyys on jo suuren yleisön tiedossa, mutta netissä nämä eettisyyden rajat hämärtyvät helposti eikä aina ole helppo sanoa, milloin on vaarassa loukata tekijänoikeuksia – jopa suosituimpiin some-kanaviin liittyy tekijänoikeuksiin liittyviä näkökohtia, joita tavallinen käyttäjä ei aina välttämättä tule ajatelleeksi. Osa näistä näkökohdista on niin monimutkaisia, että ne saattavat vaatia asiantuntevan lakiosaston selvittelyä.

Valitessasi Chanel Onnin viihteeksi toimittajaksi voit olla varma, että tallettamasi sisällön tekijänoikeudet ovat kunnossa. Otathan kuitenkin huomioon, että tekijänoikeuksien vuoksi sisältöämme ei voi katsoa ulkomailta käsin eikä tuottamaamme sisältöä saa lähettää edelleen. Edelleen lähettäminen tarkoittaa lähettämiemme signaalien välittämistä muille kotitalouksille verkon kautta.

Millaisia lupia tarvitaan elokuvien julkista esittämistä varten?

Jos haluat esittää jonkin elokuvan julkisesti, vaikkapa vain opetuskäytössäkin, tarvitset tätä varten asianomaiset luvat. Elokuvan julkisen esittämisen ei siis tarvitse olla kaupallista tarvitaksesi tätä varten asianomaisen luvan, vaan myös ei-kaupallinen elokuvien julkinen esittäminen on luvanvaraista toimintaa. Julkiseksi esittämiseksi tulkitaan kaikki sellainen esittäminen, joka tapahtuu muussa kuin lähimmässä ystävä- tai perhepiirissä. Esimerkiksi esitettäessä elokuvia oppilaitoksissa opetustarkoituksessa, tulee esittämiseen hankkia aina lupa, koska tällainen elokuvan esittäminen on selkeästi tulkittavissa julkiseksi esittämiseksi. Vaatimus luvan hankkimiseen koskee myös tilanteita, joissa elokuvasta valitaan esitettäväksi ainoastaan lyhyitä näytteitä.

Julkista esittämistä varten haettava lupa haetaan elokuvan tuottaneelta tuotantoyhtiöltä tai taholta, jonka kyseinen tuottaja on valtuuttanut. Opetuskäyttöä varten on mahdollista hankkia jatkuvasti voimassa oleva esityslupa, jonka nojalla elokuvaa saa esittää rajattomasti. Tällaisia opetuskäyttöön tarkoitettuja lupia myönnetään sekä kunnille, kouluille että oppilaitosten omistajille. Luvan saatuaan kyseinen instanssi saa esittää lupaa koskevaa elokuvaa opetussuunnitelmaansa kirjatussa toiminnassa sekä aamu- ja iltapäiväkerhotoiminnassaan. Kyseisen luvan vuosimaksu lasketaan oppilaitoksen oppilasmäärän mukaan ja siihen lisätään 24 prosentin suuruinen arvonlisävero.

Opetuskäyttöä varten on mahdollista hankkia myös kertaesityslupa, jonka nojalla elokuvan saa esittää ainoastaan yhden kerran. Kertaesityslupia on mahdollista hakea myös harrastetoimintaa silmällä pitäen, jos toiminta on ei-kaupallista. Tällaisiksi ei-kaupallisiksi tahoiksi tulkitaan esimerkiksi seurakunnat, erilaiset harrastepiirit sekä kaupunkien nuorisotoiminta. Harrastetoimintaa varten myönnettävä kertaesityslupa ei ole kuitenkaan tarkoitettu suurten yleisötapahtumien järjestämistä varten. Erilaiset elokuvat ovat tunnetusti tehokkaita, ja lapsia sekä nuoria kiinnostavia opetusta tukevia tehokeinoja, joten suosittelemme pohtimaan niiden käyttöä myös opetustarkoituksissa. Tarvittavien lupien lisäksi tulee toki huomioida elokuvien mahdollisesti sisältämät ikärajoitukset ja -suositukset, jotta ne ovat kohderyhmän mukaiset. Kattava tarjontamme takaa sen, että valikoimistamme löytyy runsaasti myös opetuskäyttöön soveltuvia elokuvia sekä dokumentteja.

Lisätietoja

Saat lisätietoja tekijänoikeuksiin liittyvistä asioista sekä julkiseen esittämiseen liittyvistä luvista soittamalla asiakaspalvelunumeroomme +358 456754321234, joka päivystää maanantaista tiistaihin kello 8-16 välisenä aikana, keskiviikosta torstaihin kello 9-17 välisenä aikana, perjantaisin kello 10-15 välisenä aikana, lauantaisin kello 11-16 välisenä aikana sekä sunnuntaisin kello 12-14 välisenä aikana. Älä epäröi ottaa meihin yhteyttä missä tahansa tekijänoikeuksiin liittyvissä asioissa. Ohjaamme tarvittaessa kysymyksesi asiantuntevalle lakiosastollemme, joka osaa neuvoa mutkikkaissakin tekijänoikeuksiin liittyvissä asioissa.

Jos haluat soittaa suoraan lakiosastollemme, voit soittaa numeroon +358 543456780876, jossa lakiosaston sihteeri päivystää maanantaista tiistaihin kello 8-12 välisenä aikana, keskiviikosta torstaihin kello 9-17 välisenä aikana, perjantaisin kello 10-15 välisenä aikana, lauantaisin kello 11-16 välisenä aikana ja sunnuntaisin kello 12-14 välisenä aikana. Päivystysaikojen ulkopuolella voit jättää soittopyynnön sihteerin puhelinvastaajaan.